backfiring through exhaust

backfiring through exhaust

Postby markmitch [OP] » January 6th 2013, 10:18pm

OK my Astro is a 1989 RS with 4.3 and 700R4 it had 189,000 miles on it when I bought it and it was burning oil badly and the trans shifted slow. So after I owned it a couple months I pulled the stock engine and trans out and installed a 80,000 mile 95 astro 4.3 and a rebuilt 700r4 trans. I reused the TBI system but rebuilt the TBI unit and had the injectors cleaned and flow tested by witchdoctor. plugs, wires, cap, rotor, air cleaner, pcv valve,oil & fuel filter&oil filter were all replaced new. I also replaced the water pump. Other then the intake swap the insides were never touched. Now the problems. It starts great and idles fine but as soon as you touch the gas it backfires and has very little power. The timing is on the money. It backfires through the exhaust only and there is no smell of raw fuel. Feel free to send me your thoughts on what to check.
By the way I drove it `18 miles home like this and it got worse as it warmed up. Sometimes if I shut it off and attempt to restart it does not like to start.
Original Poster [OP]
User avatar
markmitch
AstroSafari Pioneer
AstroSafari Pioneer
Firing on 3 Cylinders (L4)
Firing on 3 Cylinders (L4)
Years of Membership: markmitch has been a member for 9 full yearsmarkmitch has been a member for 9 full yearsmarkmitch has been a member for 9 full yearsmarkmitch has been a member for 9 full yearsmarkmitch has been a member for 9 full yearsmarkmitch has been a member for 9 full yearsmarkmitch has been a member for 9 full yearsmarkmitch has been a member for 9 full yearsmarkmitch has been a member for 9 full years
Posts: 3307
Topics: 440
Images: 5
Joined: March 2008
Location: Valley Springs California
Gender: Male
Alias (AKA): Astro gearhead
Year: 1989
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: RS 350 TBI

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author
  • 1991 Astro - Misfiring/Backfiring Mainly When Cold
    by Fortran » January 7th 2017, 1:56am in Engines
    4 Replies
    121 Views
    Last post by Leeann_93Leeann_93 is online! View the latest post
    January 10th 2017, 11:45pm
  • 95 intermittent bogging/backfiring/power loss
    by Big_kid » February 5th 2017, 7:20pm in Engines
    27 Replies
    965 Views
    Last post by Big_kid View the latest post
    April 25th 2017, 12:35pm
  •  
    8
    36
    Last post by AstroSafari.com View the latest post
    May 23rd 2017, 9:46pm

Re: backfiring through exhaust

Postby chevymaherchevymaher is online! » January 6th 2013, 11:15pm

If the engine ran fine before the switch, it isnt a valve or timing chain issue.
The EGR was working on your engine so it probably okay. I would check to see if it getting proper vacuum signal, and not a metered or delayed vacuum.
I would look and see if the injectors are spraying a mist. Rebuilt or not. It always what you don't check.
It sounds like the timing to far retarded. It only takes a second. Loosen it and move it around see if that improves things. It a gen 1 OBD1 it don't got to be where it supposed to, to work at all. Mine miles off from factory and a screamer. It sure isnt at factory settings.
User avatar
chevymaherchevymaher is online!
Team Leader
Team Leader
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: chevymaher has been a member for 6 full yearschevymaher has been a member for 6 full yearschevymaher has been a member for 6 full yearschevymaher has been a member for 6 full yearschevymaher has been a member for 6 full yearschevymaher has been a member for 6 full years
Posts: 13235
Topics: 83
Images: 94
Joined: November 2010
Gender: Male
Alias (AKA): chevymaher
Year: 1994
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: SLE RWD Mercruiser

Re: backfiring through exhaust

Postby chevymaherchevymaher is online! » January 7th 2013, 2:23am

90 starter
IMAG0715.jpg
User avatar
chevymaherchevymaher is online!
Team Leader
Team Leader
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: chevymaher has been a member for 6 full yearschevymaher has been a member for 6 full yearschevymaher has been a member for 6 full yearschevymaher has been a member for 6 full yearschevymaher has been a member for 6 full yearschevymaher has been a member for 6 full years
Posts: 13235
Topics: 83
Images: 94
Joined: November 2010
Gender: Male
Alias (AKA): chevymaher
Year: 1994
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: SLE RWD Mercruiser


 
  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Engines

It is currently May 23rd 2017, 9:46pm

Engines Forum
Engine Repairs, Modifications, Diagnostics, Tuning, Upgrading, Questions.
Moderator: chevy57bert
To create a new topic in Engines, click this button:
Previous topic Next topic
Recent Image Attachments
Attached by:
Attached by: paulbot
paulbot
in Engines
Views: 2132
Comments: 16
Date: Yesterday
Time: 4:30am
» Read last comment
Attached by:
alife2
in Engines
Views: 1878
Comments: 22
Date: May 20 '17
Time: 9:13pm
» Read last comment
Attached by:
alife2
in Engines
Views: 1878
Comments: 22
Date: May 20 '17
Time: 5:08pm
» Read last comment
Attached by:
alife2
in Engines
Views: 1878
Comments: 22
Date: May 18 '17
Time: 7:36pm
» Read last comment
Attached by:
alife2
in Engines
Views: 1878
Comments: 22
Date: May 17 '17
Time: 10:15pm
» Read last comment

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests