won't start

won't start

Postby rlbautoworks [OP] » April 3rd 2009, 1:48am

I have a '98 safari awd with a 4.3.New fuel pump installed 2-weeks ago.Ran fine took kid to school came home got ready to leave for work won't start[turns over great].Shows codes P0102,P0304,P0452.Think I have a leaking intake[losing anti-freeze nothing in oil].Have not done compression check to see if it's head gasket[s].Anybody been through this? :feedback:
Original Poster [OP]
rlbautoworks
Fueling (Empty tank)
Fueling (Empty tank)
Years of Membership: rlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full years
Posts: 5
Topics: 2
Joined: February 2008
Alias (AKA):

Re: won't start

Postby Matrixx » April 3rd 2009, 7:56am

Hi rlbautoworks

-When was the last tune-up done on the vehicle?
-Did all 3 of those codes come up at the same time?
-I'm sure you replaced the fuel filter with the fuel pump, correct?

If it doesn't start when it's stone cold, then check for spark with both the coil wire and a spark plug wire.

Please keep us updated, Thanks.:)
96-GMC Safari - Rwd - Original Transmission - Exhaust - Air Cared - 3.73 Limited Slip Rear End - Motor Replaced - 91 octane (Chevron) for the last 14 years - MFI Upgrade - 640,000 Kilometers.
User avatar
Matrixx
AstroSafari Pioneer
AstroSafari Pioneer
Firing on 6 Cylinders (L3)
Firing on 6 Cylinders (L3)
Years of Membership: Matrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full years
Posts: 2640
Topics: 14
Joined: January 2008
Alias (AKA):

Re: won't start

Postby rlbautoworks [OP] » April 3rd 2009, 8:54am

Fuel filter was replaced with the pump.All three codes were found at the same time[never checked them till it went DOA].Replaced rotor,and cap.Have not gotten to the plugs and wires[purchased,not installed].Has good spark at cap.Been working alot of ot,hope to get back at it this weekend.
Original Poster [OP]
rlbautoworks
Fueling (Empty tank)
Fueling (Empty tank)
Years of Membership: rlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full years
Posts: 5
Topics: 2
Joined: February 2008
Alias (AKA):

Re: won't start

Postby spongebob218 » April 3rd 2009, 12:32pm

The codes are indications of problems, but even with a MAF problem, a miss on cyl. #4, and an FTP sensor issue it should still start. Start with fuel pressure and spark.
You ain't nothin' unless you have green plugs.
spongebob218
Firing on 1 Cylinder (L1)
Firing on 1 Cylinder (L1)
Years of Membership: spongebob218 has been a member for 12 full yearsspongebob218 has been a member for 12 full yearsspongebob218 has been a member for 12 full yearsspongebob218 has been a member for 12 full yearsspongebob218 has been a member for 12 full yearsspongebob218 has been a member for 12 full yearsspongebob218 has been a member for 12 full yearsspongebob218 has been a member for 12 full yearsspongebob218 has been a member for 12 full yearsspongebob218 has been a member for 12 full yearsspongebob218 has been a member for 12 full yearsspongebob218 has been a member for 12 full years
Posts: 127
Topics: 3
Joined: October 2008
Alias (AKA):

Re: won't start

Postby rlbautoworks [OP] » April 4th 2009, 2:41am

Thanks for the advice.Found leaking fuel under van.Traced it to a fuel line became unhooked[can't beleave it ran for two weeks].Rehooked line,it started right up,and low and behold all codes were cleared.Never have had a repair go this quickly[it pays to start with the basics and go from there].Still worried about the anti-freeze level.Guess I'll have to look further into this.Thanks again for your help as well as just listening.
Original Poster [OP]
rlbautoworks
Fueling (Empty tank)
Fueling (Empty tank)
Years of Membership: rlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full yearsrlbautoworks has been a member for 12 full years
Posts: 5
Topics: 2
Joined: February 2008
Alias (AKA):

Re: won't start

Postby Matrixx » April 4th 2009, 10:56am

Hi rlbautoworks

Wow, you maybe right about the fastest repair, hehe. I'm glad to hear things are running fine now.

Yes, I would check that coolant leak for sure.:)
96-GMC Safari - Rwd - Original Transmission - Exhaust - Air Cared - 3.73 Limited Slip Rear End - Motor Replaced - 91 octane (Chevron) for the last 14 years - MFI Upgrade - 640,000 Kilometers.
User avatar
Matrixx
AstroSafari Pioneer
AstroSafari Pioneer
Firing on 6 Cylinders (L3)
Firing on 6 Cylinders (L3)
Years of Membership: Matrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full yearsMatrixx has been a member for 12 full years
Posts: 2640
Topics: 14
Joined: January 2008
Alias (AKA):


 
  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Technical Information

It is currently December 4th 2020, 6:42am

Technical Information Forum
Technical InformationShare wiring schematics or discuss color codes. Run diagnostics, diagnose SES light, check engine light, RPO Codes, or decode VIN numbers and error codes. Get in over your head with prom burning, ALDL data, or ECM topics.
To create a new topic in Technical Information, click this button:
Previous topic Next topic
Recent Image Attachments
Views: 311
Comments: 2
Date: Jul 11 '20
Time: 11:15pm
» Read last comment
Views: 439
Comments: 4
Date: Jun 25 '20
Time: 11:03am
» Read last comment
Views: 725
Comments: 8
Date: May 29 '20
Time: 8:02am
» Read last comment
Views: 854
Comments: 10
Date: Apr 14 '20
Time: 5:32am
» Read last comment
Attached by:
Attached by: augidog
augidog
in Technical Information
Views: 840
Comments: 12
Date: Jan 24 '20
Time: 2:28am
» Read last comment
Sponsors

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests