1993 astro van new stereo install

1993 astro van new stereo install

Postby majurbludd [OP] » October 30th 2014, 10:58pm

I am an active lurker but this is my first post. I have installed stereos before but this one is giving me some issues. I wired in new speakers into the van. I got the adapter kit from crutchfield and installed a Pioneer MVH-X370BT Media Receiver. I soldered all the wires together. Everything worked for a whole 24 hours and then the radio shutoff and now it wont turn on. I pulled the radio back out to check the soldering to make sure there were no cold solders. After the wires were soldered they were covered with electrical tape.

The antenna power wire is not hooked up. Antenna isn't powered.
The Dash light dimmer wire is not hooked up. Where does it go?
The remote wire is not hooked up. I don't have an amp.

This is a new van to me and the dash lights and only the dash lights do not work. Interior lights and headlights work. This issue is not new and was like this before the radio install.

I have checked the fuses underneath the steering column all are good.

I have a new dimmer switch to swap in hopes the dash lights will turn on.

So should I check the dimmer switch first and then move on to why the stereo isn't on and does the dash light dimmer wire need to be hooked up from the new aftermarket radio? And where does the dash light dimmer wire exactly go? :confused:
Original Poster [OP]
majurbludd
Fueling (1/4 tank)
Fueling (1/4 tank)
Years of Membership: majurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full years
Posts: 26
Topics: 4
Joined: September 2014
Gender: Male
Alias (AKA): majurbludd
Van Model Year: 1993
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3 rwd

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author
  • New Amp install Help
    by DoubleDeckerStudios » November 24th 2020, 5:13pm in Mobile Electronics
    9 Replies
    209 Views
    Last post by AstroWill View the latest post
    November 25th 2020, 12:54am
  • New Radio, No Regrets.
    by Psyckosama » November 9th 2020, 9:03pm in Mobile Electronics
    16 Replies
    694 Views
    Last post by Psyckosama View the latest post
    November 12th 2020, 6:21am
  •  
    5
    71
    Last post by AstroSafari.com View the latest post
    February 25th 2021, 10:40pm

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby Leeann_93 » October 31st 2014, 1:17am

So you decided not to use an adapter harness that plugs into the factory wiring why?
'05 Astro AWD vin X
'02 Astro LS AWD vin X
'00 Astro LS AWD - WIP
'99 Safari XLE AWD - broke
'93 AWD EXT vin W - real broke
User avatar
Leeann_93
Team Leader
Team Leader
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: Leeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full years
Posts: 13718
Topics: 44
Images: 17
Joined: December 2008
Location: MD
Gender: Female
Alias (AKA):
Van Model Year: 2005
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: LS AWD

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby 1998kingbong » October 31st 2014, 1:25am

fusable link? Bad voltage regulator?
1998kingbong
Firing on 1 Cylinder (L1)
Firing on 1 Cylinder (L1)
Years of Membership: 1998kingbong has been a member for 7 full years1998kingbong has been a member for 7 full years1998kingbong has been a member for 7 full years1998kingbong has been a member for 7 full years1998kingbong has been a member for 7 full years1998kingbong has been a member for 7 full years1998kingbong has been a member for 7 full years
Posts: 166
Topics: 19
Joined: July 2013
Location: cleveland
Gender: Male
Alias (AKA):
Van Model Year: 1998
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: awd 165000

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby chevymaher » October 31st 2014, 1:32am

Check you cig lighter fuse see if it popped.
My stereo don't have a dimmer. it is LCD set it and forget it.
Dash lights are a completely different problem.

Main things are do you have the constant power and keyed power wires right. No constant power and the stereo resets to default everytime you shut the van off.
Image
User avatar
chevymaher
Team Leader
Team Leader
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: chevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full years
Posts: 14238
Topics: 90
Images: 94
Joined: November 2010
Gender: Male
Alias (AKA): chevymaher
Van Model Year: 1994
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: SLE RWD Mercruiser

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby Leeann_93 » October 31st 2014, 1:44am

This is what I have for the radio:

Image
'05 Astro AWD vin X
'02 Astro LS AWD vin X
'00 Astro LS AWD - WIP
'99 Safari XLE AWD - broke
'93 AWD EXT vin W - real broke
User avatar
Leeann_93
Team Leader
Team Leader
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: Leeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full years
Posts: 13718
Topics: 44
Images: 17
Joined: December 2008
Location: MD
Gender: Female
Alias (AKA):
Van Model Year: 2005
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: LS AWD

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby WoodButcher » October 31st 2014, 11:56am

I've got the same issue in my '93 w/ the dash lights but my stereo is fine.
You don't mention testing for power, have you?
If you solve the issue be sure to let us know.
User avatar
WoodButcher
V8 Swap Achievement
V8 Swap Achievement
Firing on 5 Cylinders (L6)
Firing on 5 Cylinders (L6)
Years of Membership: WoodButcher has been a member for 10 full yearsWoodButcher has been a member for 10 full yearsWoodButcher has been a member for 10 full yearsWoodButcher has been a member for 10 full yearsWoodButcher has been a member for 10 full yearsWoodButcher has been a member for 10 full yearsWoodButcher has been a member for 10 full yearsWoodButcher has been a member for 10 full yearsWoodButcher has been a member for 10 full yearsWoodButcher has been a member for 10 full years
Posts: 5547
Topics: 30
Images: 514
Joined: October 2010
Location: Woodbury CT
Gender: Male
Alias (AKA): Bruce
Van Model Year: 1993
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: 5.7L RWD

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby majurbludd [OP] » October 31st 2014, 9:45pm

Leeann_93 wrote:So you decided not to use an adapter harness that plugs into the factory wiring why?



I used an adaptor harness straight from crutchfield.
Original Poster [OP]
majurbludd
Fueling (1/4 tank)
Fueling (1/4 tank)
Years of Membership: majurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full years
Posts: 26
Topics: 4
Joined: September 2014
Gender: Male
Alias (AKA): majurbludd
Van Model Year: 1993
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3 rwd

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby majurbludd [OP] » October 31st 2014, 9:47pm

1998kingbong wrote:fusable link? Bad voltage regulator?


Fuseable link is something I thought about, after I checked all the blade fuses
Original Poster [OP]
majurbludd
Fueling (1/4 tank)
Fueling (1/4 tank)
Years of Membership: majurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full years
Posts: 26
Topics: 4
Joined: September 2014
Gender: Male
Alias (AKA): majurbludd
Van Model Year: 1993
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3 rwd

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby majurbludd [OP] » October 31st 2014, 9:49pm

chevymaher wrote:Check you cig lighter fuse see if it popped.
My stereo don't have a dimmer. it is LCD set it and forget it.
Dash lights are a completely different problem.

Main things are do you have the constant power and keyed power wires right. No constant power and the stereo resets to default everytime you shut the van off.



cig fuse didn't pop but I will swap it just in case. my new stereo is lcd as well who knows why I have that extra dimmer line. If dash lights are a separate problem ill work through this one first, being that it did work just fine when first installed.
Original Poster [OP]
majurbludd
Fueling (1/4 tank)
Fueling (1/4 tank)
Years of Membership: majurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full years
Posts: 26
Topics: 4
Joined: September 2014
Gender: Male
Alias (AKA): majurbludd
Van Model Year: 1993
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3 rwd

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby majurbludd [OP] » October 31st 2014, 9:55pm

WoodButcher wrote:I've got the same issue in my '93 w/ the dash lights but my stereo is fine.
You don't mention testing for power, have you?
If you solve the issue be sure to let us know.



I have not tested for power I know that's the first step, but I had to run out the door. Ill test for power look over the new connections again and swap a blade fuse. I can also check fusable links and I assume that one that could have blown would be under the dash.
Original Poster [OP]
majurbludd
Fueling (1/4 tank)
Fueling (1/4 tank)
Years of Membership: majurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full years
Posts: 26
Topics: 4
Joined: September 2014
Gender: Male
Alias (AKA): majurbludd
Van Model Year: 1993
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3 rwd

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby Leeann_93 » October 31st 2014, 10:05pm

majurbludd wrote:
Leeann_93 wrote:So you decided not to use an adapter harness that plugs into the factory wiring why?



I used an adaptor harness straight from crutchfield.



That's a good thing. So you had good instructions, too.


Is the radio one that has a fuse stuck into the back of it? I'd check that fuse if all other fuses check out. I got a radio a few years ago with a faulty blade-type fuse in it; did the same thing and drove me nuts for a few days until I checked that one.
'05 Astro AWD vin X
'02 Astro LS AWD vin X
'00 Astro LS AWD - WIP
'99 Safari XLE AWD - broke
'93 AWD EXT vin W - real broke
User avatar
Leeann_93
Team Leader
Team Leader
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: Leeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full years
Posts: 13718
Topics: 44
Images: 17
Joined: December 2008
Location: MD
Gender: Female
Alias (AKA):
Van Model Year: 2005
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: LS AWD

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby majurbludd [OP] » November 4th 2014, 8:14pm

DELETED
Last edited by majurbludd on November 4th 2014, 8:40pm, edited 1 time in total.
Original Poster [OP]
majurbludd
Fueling (1/4 tank)
Fueling (1/4 tank)
Years of Membership: majurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full years
Posts: 26
Topics: 4
Joined: September 2014
Gender: Male
Alias (AKA): majurbludd
Van Model Year: 1993
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3 rwd

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby majurbludd [OP] » November 4th 2014, 8:39pm

I have power to the constant wire and the ignition wire. and continuity with the ground wire. I can get 12volts on the red and 10 volts on the yellow. Its just hard to find a good piece of metal to ground things to, most of the interior is plastic. All fuses under dash are good as they have been replaced. Fuse in back of radio is good.
Last edited by majurbludd on November 4th 2014, 8:42pm, edited 1 time in total.
Original Poster [OP]
majurbludd
Fueling (1/4 tank)
Fueling (1/4 tank)
Years of Membership: majurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full years
Posts: 26
Topics: 4
Joined: September 2014
Gender: Male
Alias (AKA): majurbludd
Van Model Year: 1993
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3 rwd

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby StormVet91 » November 4th 2014, 8:41pm

Majur, check for power getting to the stereo, n backup power for memory, if u have power there, than ther may be a fuse on the stereo, round the back, a small mini-fuse, usually 20amp, red I think.
User avatar
StormVet91
Fueling (3/4 tank)
Fueling (3/4 tank)
Years of Membership: StormVet91 has been a member for 6 full yearsStormVet91 has been a member for 6 full yearsStormVet91 has been a member for 6 full yearsStormVet91 has been a member for 6 full yearsStormVet91 has been a member for 6 full yearsStormVet91 has been a member for 6 full years
Posts: 84
Topics: 10
Images: 15
Joined: October 2014
Location: South Florida
Gender: Male
Alias (AKA): Storm
Van Model Year: 2002
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: SLT-RWD-96K-White

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby majurbludd [OP] » November 4th 2014, 9:10pm

ok read the wires again directly from the very back of the radio harness connected to the plug into the headunit. again red ignition reads 12 volts. constant power reads 10. ground wire has continuity. back up power? where would I find that one? im starting to wonder if the unit is a dud.
Original Poster [OP]
majurbludd
Fueling (1/4 tank)
Fueling (1/4 tank)
Years of Membership: majurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full years
Posts: 26
Topics: 4
Joined: September 2014
Gender: Male
Alias (AKA): majurbludd
Van Model Year: 1993
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3 rwd

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby majurbludd [OP] » November 4th 2014, 9:12pm

Leeann_93 wrote:This is what I have for the radio:

Image



I ve checked the fuses and my fuse box has different amperages listed
Original Poster [OP]
majurbludd
Fueling (1/4 tank)
Fueling (1/4 tank)
Years of Membership: majurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full years
Posts: 26
Topics: 4
Joined: September 2014
Gender: Male
Alias (AKA): majurbludd
Van Model Year: 1993
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3 rwd

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby majurbludd [OP] » November 4th 2014, 9:42pm

I also called crutchfield just to ask and get some quick guidance. I suspected the unit was bad but come to find out that the unit powers up fine hooked directly to the battery. So somewhere between the battery and my radio lies a problem.
Original Poster [OP]
majurbludd
Fueling (1/4 tank)
Fueling (1/4 tank)
Years of Membership: majurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full years
Posts: 26
Topics: 4
Joined: September 2014
Gender: Male
Alias (AKA): majurbludd
Van Model Year: 1993
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3 rwd

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby majurbludd [OP] » November 4th 2014, 9:50pm

Just to recap.

1. Hooked up stereo worked fine now it wont power on.
2. All fuses checked visually in fuse box and changed. Fuse in back of radio is good visually.
3. 12 volts at ignition wire. 10 volts at constant power. black wire has continuity.
4. Radio hooked directly to battery powers up.

WTF
Original Poster [OP]
majurbludd
Fueling (1/4 tank)
Fueling (1/4 tank)
Years of Membership: majurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full years
Posts: 26
Topics: 4
Joined: September 2014
Gender: Male
Alias (AKA): majurbludd
Van Model Year: 1993
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3 rwd

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby The Drummer » November 4th 2014, 11:15pm

you say 10 volts at constant power ,is that what your batterie reeds? ,cause you should have the same reedings direct at batt and on constant wire ,at least i asume you should , what i did in mine is drill a hole by the the gas pedal and ran a 12 volt red wire from there direct to the amp in the back and i drilled another hole on the driver side just under where the dog house goes and ran that wire along the tranny dip stick to the cowl and then to the box by batterie , as for grounds i used a self tap screw for the back amp and hooked the front one under the bolt that secures the plastic dog house cover , the only thing i can see why your head unit wont fire up is that 10 volt deal ,or maybe a bad ground ,not much else it can be .
''USE THE TORQUE LUKE ''




and beware of trees ,them nasty wooden things are evil .
User avatar
The Drummer
Firing on 3 Cylinders (L2)
Firing on 3 Cylinders (L2)
Years of Membership: The Drummer has been a member for 9 full yearsThe Drummer has been a member for 9 full yearsThe Drummer has been a member for 9 full yearsThe Drummer has been a member for 9 full yearsThe Drummer has been a member for 9 full yearsThe Drummer has been a member for 9 full yearsThe Drummer has been a member for 9 full yearsThe Drummer has been a member for 9 full yearsThe Drummer has been a member for 9 full years
Posts: 1327
Topics: 16
Images: 42
Joined: September 2011
Location: somewhere
Gender: Male
Alias (AKA):
Van Model Year: 2000
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: SLT 4.3 AWD

Re: 1993 astro van new stereo install

Postby majurbludd [OP] » November 5th 2014, 2:14am

The Drummer wrote:you say 10 volts at constant power ,is that what your batterie reeds? ,cause you should have the same reedings direct at batt and on constant wire ,at least i asume you should , what i did in mine is drill a hole by the the gas pedal and ran a 12 volt red wire from there direct to the amp in the back and i drilled another hole on the driver side just under where the dog house goes and ran that wire along the tranny dip stick to the cowl and then to the box by batterie , as for grounds i used a self tap screw for the back amp and hooked the front one under the bolt that secures the plastic dog house cover , the only thing i can see why your head unit wont fire up is that 10 volt deal ,or maybe a bad ground ,not much else it can be .



I didn't read the battery. Probably should have but its a brand new battery maybe a month old. I don't have an amp hooked up yet but eventually I will, ( I have 2 subs and no amp, not hooked up.) So my next step should be to take readings all over the yellow wire and possibly replace it? I'm pretty sure it should be 12 volts as well. Ill take another reading from the yellow wire on the van itself, hopefully its the new harness wire itself.

Out of curiosity could one splice the red and yellow wires together? Would that make it so that you have to turn off the radio manually after the vehicle is shut down?
Original Poster [OP]
majurbludd
Fueling (1/4 tank)
Fueling (1/4 tank)
Years of Membership: majurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full yearsmajurbludd has been a member for 6 full years
Posts: 26
Topics: 4
Joined: September 2014
Gender: Male
Alias (AKA): majurbludd
Van Model Year: 1993
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3 rwd

Next

 
  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Mobile Electronics

It is currently February 25th 2021, 10:40pm

Mobile Electronics Forum
Mobile ElectronicsTalk about audio systems and mobile video, navigation systems and GPS, car alarms and security systems. Discuss auto competition with amplifiers, subwoofers, sound quality, and SPL. Entertain with satellite radio, CB radio, DVD players, and game consoles.
To create a new topic in Mobile Electronics, click this button:
Previous topic Next topic
Recent Image Attachments
Attached by:
BPACH
in Mobile Electronics
Views: 69
Comments: 2
Date: Yesterday
Time: 11:56pm
» Read last comment
Attached by:
DriveDog
in Mobile Electronics
Views: 125
Comments: 6
Date: Feb 05 '21
Time: 5:03am
» Read last comment
Attached by:
Attached by: Birdshake
Birdshake
in Mobile Electronics
Views: 125
Comments: 6
Date: Feb 04 '21
Time: 11:17pm
» Read last comment
Views: 209
Comments: 9
Date: Nov 24 '20
Time: 5:12pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: icebrrg3rd
icebrrg3rd
in Mobile Electronics
Views: 694
Comments: 16
Date: Nov 11 '20
Time: 12:41am
» Read last comment
Sponsors

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests