Temp gauge not registering

Temp gauge not registering

Postby knelsonhfs [OP] » April 21st 2011, 8:01pm

Hi Guys
Back with another issue.
Have been trying to figure out why my temp gauge shows nothing when warm or hot.
I turn on the ingn. and the gauge maxes out then disappears (Bar graph style ((digital?))
I have replaced the water pump and t-stat as well as the temp sensor at the t-stat housing and still nothing
Radiator and heater core hoses all are hot
Good heat to the heater control box ( issues there but ill wait to post those :? _
I know there are 1 maybe 2 more temp sensors. One located on the drivers side of the block just below the valve cover and the other on the P side by the dip stick
Are either one on those responsible for sending that signal to the temp gauge?
does the computer send the signal is the gauge itself bad any ideas
thanks ya'll
1993 AWD Astro 4.3L W
188.5K
bad paint
bad tires
bad attitude
Original Poster [OP]
User avatar
knelsonhfs
Fueling (Empty tank)
Fueling (Empty tank)
Years of Membership: knelsonhfs has been a member for 10 full yearsknelsonhfs has been a member for 10 full yearsknelsonhfs has been a member for 10 full yearsknelsonhfs has been a member for 10 full yearsknelsonhfs has been a member for 10 full yearsknelsonhfs has been a member for 10 full yearsknelsonhfs has been a member for 10 full yearsknelsonhfs has been a member for 10 full yearsknelsonhfs has been a member for 10 full yearsknelsonhfs has been a member for 10 full years
Posts: 9
Topics: 4
Joined: July 2010
Gender: Male
Alias (AKA): knelsonhfs
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: LT 4.3 AWD W

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Re: Temp gauge not registering

Postby paintdrying » April 21st 2011, 8:34pm

Not exactly sure on the astro, I would pull the wire off the one you suspect is the bad sensor and ground it to the block, if the gauge pegs you know it is the sensor. What I do is pull the sensor then go down to the parts store with my multi meter and compare the reading between the new sensor and the old. Then try and figure what the heck the readings actually read. Sounds like you need to replace the other sensor.
1999 chevy astro van awd ls 108,000 miles
parts van 2000 astro rwd 279,000 miles
User avatar
paintdrying
Firing on 3 Cylinders (L2)
Firing on 3 Cylinders (L2)
Years of Membership: paintdrying has been a member for 10 full yearspaintdrying has been a member for 10 full yearspaintdrying has been a member for 10 full yearspaintdrying has been a member for 10 full yearspaintdrying has been a member for 10 full yearspaintdrying has been a member for 10 full yearspaintdrying has been a member for 10 full yearspaintdrying has been a member for 10 full yearspaintdrying has been a member for 10 full yearspaintdrying has been a member for 10 full years
Posts: 1384
Topics: 94
Images: 1
Joined: November 2010
Location: vermont
Gender: Male
Alias (AKA):
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 108 000

Re: Temp gauge not registering

Postby RECox286 » April 21st 2011, 9:01pm

OK. Gages 101:

There are two temp sensors on the everlovin' 4.3. The sensor that you changed sends info to the computer. The other that sends info to the gage is on the drivers' side head in between spark plugs # 3 and 5.

Check to see if the wire is attached, or broken. You can check to see if the sender is bad by taking the wire off the sender, Key On Run, gage should show FULL COLD, then touch the sender wire to a good ground, and

the gage should show FULL HOT.

Happy hunting. Let us know what you find and how you make out.

Bob
Start a fire for a man and he will be warm for a day.
Set a man on fire and he will be warm the rest of his life.

Sent using two Progresso soup cans and a string
User avatar
RECox286
U.S. Armed Forces
U.S. Armed Forces
Purple Status (L6)
Purple Status (L6)
Years of Membership: RECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full years
Posts: 5008
Topics: 40
Images: 0
Joined: July 2010
Location: South Jersey
Gender: Male
Alias (AKA): Uncle Bob
Van Model Year: 1993
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: RWD V6 [325K mi]


 
  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Climate Control

It is currently April 15th 2021, 7:56pm

Climate Control Forum
Climate ControlTopics regarding the climate control in the cabin of the van. Discuss things like air conditioning, refrigerant recharging, and dual climate controls, a/c vents, accumulator or defrosters, heater core, or fan inside the van.
To create a new topic in Climate Control, click this button:
Previous topic Next topic
Recent Image Attachments
Attached by:
AOTD
in Climate Control
Views: 167
Comments: 4
Date: Feb 27 '21
Time: 10:05pm
» Read last comment
Attached by:
AOTD
in Climate Control
Views: 156
Comments: 2
Date: Feb 27 '21
Time: 9:31pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: Toskavat
Toskavat
in Climate Control
Views: 336
Comments: 17
Date: Feb 26 '21
Time: 4:13pm
» Read last comment
Attached by:
Sailing_Faith
in Climate Control
Views: 356
Comments: 12
Date: Feb 18 '21
Time: 9:05pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: sixsix
sixsixsixsix is online!
in Climate Control
Views: 1269
Comments: 15
Date: Feb 17 '21
Time: 2:47pm
» Read last comment

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests