Engine starts wont run

Engine starts wont run

Postby trlentz [OP] » March 29th 2017, 7:31pm

THE MAGICBUS WONT RUN! Let me give ya'll a little back ground info and then please give me some HELP ! I'm back in Puerto Rico, its been about 2 1/2 years since I've driven the MagicBus,I got here and It would not start, the last time it had been driven was about 4 months ago, my brother in-law came and took it for a spin and said it started and run just fine, so after a couple of things were checked out I determined the fuel pump had gone out so I promptly replaced it. (HERE IS THE PROBLEM) after putting gas in it I tried to start it and once gas got to the system it spit and hickupped but wouldn't start so I decided to depress the excelorater and WAHLAH it started but as soon as I let off the gas it died, I continued the process with the same results, as long as I gave it gas it ran although pretty rough, still it Wont start with out depressing the excelorater and it runs like crap and dies as soon as I let off the gas. ANY SUGGESTIONS OR COMMENTS WILL BE GREATLY APPRECIATED.
Original Poster [OP]
trlentz
Fueling (3/8 tank)
Fueling (3/8 tank)
Years of Membership: trlentz has been a member for 9 full yearstrlentz has been a member for 9 full yearstrlentz has been a member for 9 full yearstrlentz has been a member for 9 full yearstrlentz has been a member for 9 full yearstrlentz has been a member for 9 full yearstrlentz has been a member for 9 full yearstrlentz has been a member for 9 full yearstrlentz has been a member for 9 full years
Posts: 42
Topics: 5
Images: 8
Joined: February 2012
Location: Bayamon, Puerto Rico/ Indianapolis, Indiana
Alias (AKA): MagicBus
Van Model Year: 2000
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: AWD

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author
  • wants to turn over but wont catch the start
    by wildbluerambler » September 17th 2020, 1:37am in Engines
    2 Replies
    224 Views
    Last post by MechBob View the latest post
    September 17th 2020, 5:39am
  • 1992 Astro wont start
    by diceman » September 27th 2020, 2:34pm in Engines
    2 Replies
    117 Views
    Last post by AstroWill View the latest post
    September 27th 2020, 6:03pm
  •  
    8
    67
    Last post by AstroSafari.com View the latest post
    March 7th 2021, 7:22pm

Re: Engine starts wont run

Postby deafman » March 29th 2017, 7:54pm

:arrow: This could be related to your old topic ''High idle issues.''
There was no happy ''got it fixed'' post at the end of it. :shrug: ?



A member, ''bowtie262'', has topic ''IAC valve Gen 1'' in Electrical.
Another member, ''Devonian'', shared a good link about IAC in that topic.
Yours isn't a Gen 1 but the link is all about how IAC works and can go wrong.
deafman
Firing on 1 Cylinder (L1)
Firing on 1 Cylinder (L1)
Years of Membership: deafman has been a member for 4 full yearsdeafman has been a member for 4 full yearsdeafman has been a member for 4 full yearsdeafman has been a member for 4 full years
Posts: 168
Topics: 15
Joined: December 2016
Location: Texas Coast
Gender: Male
Alias (AKA):
Van Model Year: 2002
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: LS RWD

Re: Engine starts wont run

Postby deafman » March 30th 2017, 6:08pm

:text-bump:

Guys -- anything easy / common after changing fuel pump ?

Could it be like when a fuel injected system runs out of gas ?
Need to turn the key to start a bunch to get enough gas back in the system ?
Maybe the pump was not the problem ?
Ever change the fuel filter ?

I think this may take some back and forth with the hive and OP.
Looks like this may be a vacation home van.
And may sit unused for ???? amounts of time.

I'm no mechanic, I just try to find info to help.
deafman
Firing on 1 Cylinder (L1)
Firing on 1 Cylinder (L1)
Years of Membership: deafman has been a member for 4 full yearsdeafman has been a member for 4 full yearsdeafman has been a member for 4 full yearsdeafman has been a member for 4 full years
Posts: 168
Topics: 15
Joined: December 2016
Location: Texas Coast
Gender: Male
Alias (AKA):
Van Model Year: 2002
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: LS RWD

Re: Engine starts wont run

Postby WimpTech » March 30th 2017, 7:04pm

Clogged fuel injectors may be in play, especially if the gas that sat in there turned to varnish and gummed them up.
If so, you would want to change out the fuel filter. Before you install the new one, fill it as full as possible with Techron Fuel System Cleaner that you normally pour into the tank. I'm sure you can figure out how to best get everything in there without dumping all the Techron out, and some will spill so be prepared. Turn it over, let it run for only a couple seconds and shut it down. Restart an hour later and see how it goes.
:2:
WimpTech - Precision Guesswork... Questionable Results.

My Van Build: viewtopic.php?f=127&t=103714
My Other Van: http://www.vcvc.org/showthread.php/3013 ... ersion-Van
User avatar
WimpTech
Firing on 4 Cylinders (L5)
Firing on 4 Cylinders (L5)
Years of Membership: WimpTech has been a member for 5 full yearsWimpTech has been a member for 5 full yearsWimpTech has been a member for 5 full yearsWimpTech has been a member for 5 full yearsWimpTech has been a member for 5 full years
Posts: 4405
Topics: 38
Images: 322
Joined: January 2016
Location: Texas!
Alias (AKA): =Wimpy=
Van Model Year: 2000
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: AWD 3+1 Lift

Re: Engine starts wont run

Postby AstroWill » March 30th 2017, 8:55pm

How much throttle are you giving it when it starts? Have you checked your spark plugs and spark color? Checked your fuel pressure? Changed the fuel filter when you changed the pump? Check engine light work? Do you have an OBD2 scanner? Any codes?

If the ignition system is up to par, I would be looking at the injection system for leaks, unfortunately the regulator and injectors/hoses are under the intake. If it's got a lot of miles on it, I would be looking at replacing the fuel injectors/spider with the upgraded injectors anyway, they live a hard life inside the intake.

Trolls take away from productive work, best to ignore & go about your business. See: Dark Tetrad
Report terrorists and anyone inciting violence to FBI @ fbi.gov and 800-CALLFBI (225-5324)
User avatar
AstroWill
Technical Director
Technical Director
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: AstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full years
Posts: 11639
Topics: 108
Images: 472
Joined: February 2009
Alias (AKA): Critical Thinking+Common Sense
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: I love peaches

Re: Engine starts wont run

Postby trlentz [OP] » April 3rd 2017, 2:43am

Thanks for all the input, ITS ALIVE & WELL!!! I did change the fuel filter when I installed the fuel pump, what I did was bleed the air out of the lines and system by hooking up a line to the shrader valve on the fuel line and did the 2 second wait 10 seconds on & off with the ignition until I pumped about s gallon of gas out of it,removed the bleeder hose cranked her over and she started right up and is running like a Singer sowing machine.
Original Poster [OP]
trlentz
Fueling (3/8 tank)
Fueling (3/8 tank)
Years of Membership: trlentz has been a member for 9 full yearstrlentz has been a member for 9 full yearstrlentz has been a member for 9 full yearstrlentz has been a member for 9 full yearstrlentz has been a member for 9 full yearstrlentz has been a member for 9 full yearstrlentz has been a member for 9 full yearstrlentz has been a member for 9 full yearstrlentz has been a member for 9 full years
Posts: 42
Topics: 5
Images: 8
Joined: February 2012
Location: Bayamon, Puerto Rico/ Indianapolis, Indiana
Alias (AKA): MagicBus
Van Model Year: 2000
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: AWD


 
  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Engines

It is currently March 7th 2021, 7:22pm

Engines Forum
Engine Repairs, Modifications, Diagnostics, Tuning, Upgrading, Questions.

<a href="https://ad.doubleclick.net/ddm/trackclk/N8334.275400VERTICALSCOPEINC./B20209277.204028354;dc_trk_aid=407011718;dc_trk_cid=94070067;dc_lat=;dc_rdid=;tag_for_child_directed_treatment="target="_blank"><img src="https://tpc.googlesyndication.com/pagead/imgad?id=CICAgKDrrqWwMRCAARgcKAEyCN4sAjjtai4k" border="0" align="right">
<IMG SRC="https://ad.doubleclick.net/ddm/trackimp/N8334.275400VERTICALSCOPEINC./B20209277.204028354;dc_trk_aid=407011718;dc_trk_cid=94070067;ord=;dc_lat=;dc_rdid=;tag_for_child_directed_treatment=?" BORDER="0" HEIGHT="1" WIDTH="1" ALT="Advertisement">
Moderator: chevy57bert
To create a new topic in Engines, click this button:
Previous topic Next topic
Recent Image Attachments
Attached by:
OldSchoolNoeOldSchoolNoe is online!
in Engines
Views: 133
Comments: 9
Date: 12 minutes ago
Time: 7:10pm
» Read last comment
Attached by:
AppaTheAirBison
in Engines
Views: 86
Comments: 2
Date: Yesterday
Time: 8:54pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: MHM
MHM
in Engines
Views: 380
Comments: 22
Date: Mar 02 '21
Time: 2:20pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: MHM
MHM
in Engines
Views: 380
Comments: 22
Date: Mar 01 '21
Time: 7:27pm
» Read last comment
Attached by:
Ken2.7
in Engines
Views: 244
Comments: 10
Date: Feb 24 '21
Time: 2:02am
» Read last comment
Sponsors

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 28 guests