Odd Problem

Odd Problem

Postby alexalexanders [OP] » October 20th 2011, 2:24am

Ok odd problem here. Yesterday while i was merging into traffic i had to floor the van(idiot driver) and then slam on the brakes for a red light, problem was as i am coming to a stop the van starts running terriable. SES light comes on, its barely running i tap the gas it dies. Put it in park and it wont start back for about two or three tries< then it fires up but is idling REALLY high, like i had the pedal pushed down a little. Its running fine besides the high idle, the ses lights off and when i drive away it runs fine. :confused:

Stopped and bought some fuel injector cleaner just in case and drove it another 25 miles and it ran great. Today on the way home when i pull to a light it starts misfiring but not even close to a bad as previous day. Any ideas on whats the problem? Oh btw van has new plugs, wires, cap, rotor, coil <all ac delco, and a new wix fuel filter. The fuel pump also delphi has about 24k on it and is roughly 1.5 yrs old :ty:
ImageImage
2000 GMC Safari SLE
Original Poster [OP]
alexalexanders
Firing on 8 Cylinders (L1)
Firing on 8 Cylinders (L1)
Years of Membership: alexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full years
Posts: 883
Topics: 80
Joined: November 2009
Gender: Male
Alias (AKA):
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: SLE 4.3 Vortec

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author
  • Accessory belt problem & engine dies at idle
    by SlowRider » September 15th 2020, 8:38pm in Engines
    0 Replies
    132 Views
    Last post by SlowRider View the latest post
    September 15th 2020, 8:38pm
  • Starting problem when wet outside
    by thomasebud » December 31st 2020, 6:33pm in Engines
    7 Replies
    248 Views
    Last post by astroracer View the latest post
    January 2nd 2021, 5:14pm
  •  
    9
    78
    Last post by AstroSafari.com View the latest post
    February 26th 2021, 4:30pm

Re: Odd Problem

Postby chevymaher » October 20th 2011, 2:45am

I cant say for sure.But it sure sounds like a dirty sticking injector.Fuel not atomizing correctly,droplets.Flooding the engine.It idling up to burn the gas in the intake,because the computer reading way to rich.Thats my best guess since I cant be there to play with it and see.
Image
User avatar
chevymaher
Team Leader
Team Leader
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: chevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full years
Posts: 14238
Topics: 90
Images: 94
Joined: November 2010
Gender: Male
Alias (AKA): chevymaher
Van Model Year: 1994
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: SLE RWD Mercruiser

Re: Odd Problem

Postby RECox286 » October 20th 2011, 9:44pm

Sounds like a good place as any to start. See if there are any codes. Read and clear them if there are any. Drive the truck and see what continues to happen, reread codes.

Let us know what you find.

Bob
Start a fire for a man and he will be warm for a day.
Set a man on fire and he will be warm the rest of his life.

Sent using two Progresso soup cans and a string
User avatar
RECox286
U.S. Armed Forces
U.S. Armed Forces
Purple Status (L6)
Purple Status (L6)
Years of Membership: RECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full yearsRECox286 has been a member for 10 full years
Posts: 5008
Topics: 40
Images: 0
Joined: July 2010
Location: South Jersey
Gender: Male
Alias (AKA): Uncle Bob
Van Model Year: 1993
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: RWD V6 [325K mi]

Re: Odd Problem

Postby alexalexanders [OP] » October 21st 2011, 1:45am

Ok drove about 50 miles today with no problems. Had mechanic friend use a scan tool on it and there was no codes. I think the fuel injector cleaner was the fix, its been about 5000 miles since i have ran any so i think i got some dirt in the fuel injectors and the cleaner fixed it! I drive about 50 miles per day mon-fri so ill post if i have anymore problems.

http://www.lucasoil.com/products/displa ... 8&loc=show


This is what i used
ImageImage
2000 GMC Safari SLE
Original Poster [OP]
alexalexanders
Firing on 8 Cylinders (L1)
Firing on 8 Cylinders (L1)
Years of Membership: alexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full yearsalexalexanders has been a member for 11 full years
Posts: 883
Topics: 80
Joined: November 2009
Gender: Male
Alias (AKA):
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: SLE 4.3 Vortec

Re: Odd Problem

Postby redfury » October 21st 2011, 3:34am

I was going to suggest that perhaps the huge jog on the fuel tank dislodged some debris and was causing the problem....the fuel injector cleaner perhaps dissolved it
A temporary fix usually becomes a permanent solution, therefore it does not exist.
doghouse removal by me!http://www.youtube.com/watch?v=uIJ0kuROlbU
User avatar
redfury
U.S. Armed Forces
U.S. Armed Forces
Firing on 8 Cylinders (L3)
Firing on 8 Cylinders (L3)
Years of Membership: redfury has been a member for 10 full yearsredfury has been a member for 10 full yearsredfury has been a member for 10 full yearsredfury has been a member for 10 full yearsredfury has been a member for 10 full yearsredfury has been a member for 10 full yearsredfury has been a member for 10 full yearsredfury has been a member for 10 full yearsredfury has been a member for 10 full yearsredfury has been a member for 10 full years
Posts: 2958
Topics: 53
Images: 13
Joined: December 2010
Location: isanti, mn
Gender: Male
Alias (AKA): Mike
Van Model Year: 1998
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: LT 5.7L 4wd

Re: Odd Problem

Postby cowboydan » October 22nd 2011, 1:08am

combo of flooded and dirty. have a friend follow you on the highway. put your foot to the floor and have your friends passenger take footage of what comes out of the tail pipe. post the vid. i would recomend intake medic regardless
97 astro 4.3w AWD hotrod stand in and multi purpose custom cruizer: DD
2006 sebring 2.7 touring: DD
1990 f150 super cab 5.8/ 351w dual fuel: dq
1980 buick regal sport coupe???
1976 460/c6 ford e350 21' motorhome project
cowboydan
Firing on 8 Cylinders (L2)
Firing on 8 Cylinders (L2)
Years of Membership: cowboydan has been a member for 10 full yearscowboydan has been a member for 10 full yearscowboydan has been a member for 10 full yearscowboydan has been a member for 10 full yearscowboydan has been a member for 10 full yearscowboydan has been a member for 10 full yearscowboydan has been a member for 10 full yearscowboydan has been a member for 10 full yearscowboydan has been a member for 10 full yearscowboydan has been a member for 10 full years
Posts: 1984
Topics: 67
Images: 0
Joined: July 2010
Gender: Male
Alias (AKA): cbd
Van Model Year: 1997
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3w CL AWD


 
  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Engines

It is currently February 26th 2021, 4:30pm

Engines Forum
Engine Repairs, Modifications, Diagnostics, Tuning, Upgrading, Questions.

<a href="https://ad.doubleclick.net/ddm/trackclk/N8334.275400VERTICALSCOPEINC./B20209277.204028354;dc_trk_aid=407011718;dc_trk_cid=94070067;dc_lat=;dc_rdid=;tag_for_child_directed_treatment="target="_blank"><img src="https://tpc.googlesyndication.com/pagead/imgad?id=CICAgKDrrqWwMRCAARgcKAEyCN4sAjjtai4k" border="0" align="right">
<IMG SRC="https://ad.doubleclick.net/ddm/trackimp/N8334.275400VERTICALSCOPEINC./B20209277.204028354;dc_trk_aid=407011718;dc_trk_cid=94070067;ord=;dc_lat=;dc_rdid=;tag_for_child_directed_treatment=?" BORDER="0" HEIGHT="1" WIDTH="1" ALT="Advertisement">
Moderator: chevy57bert
To create a new topic in Engines, click this button:
Previous topic Next topic
Recent Image Attachments
Attached by:
Ken2.7
in Engines
Views: 185
Comments: 10
Date: Feb 24 '21
Time: 2:02am
» Read last comment
Attached by:
Attached by: Mmusicman
Mmusicman
in Engines
Views: 185
Comments: 10
Date: Feb 23 '21
Time: 8:38pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: Mmusicman
Mmusicman
in Engines
Views: 185
Comments: 10
Date: Feb 23 '21
Time: 8:41pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: WinnieVan
WinnieVan
in Engines
Views: 185
Comments: 10
Date: Feb 23 '21
Time: 8:07am
» Read last comment
Attached by:
Ken2.7
in Engines
Views: 185
Comments: 10
Date: Feb 22 '21
Time: 11:43pm
» Read last comment
Sponsors

Who is online

Users browsing this forum: Yandex [Bot] and 24 guests