Pesky No start problem

Pesky No start problem

Postby AstroDude [OP] » November 2nd 2012, 8:51pm

Hey guys, long time reader, first time poster.

I have a 2000 Astro. It has always ran very well. The only problem I've ever had in 50,000 miles is the fuel pump. Now two days ago my wife drove it to work, came home fine and parked it. Ten we had the big storm here in CT. I went to start it the next morning and it wouldn't start. I wouldn't even attempt to start, it would just crank and crank.
The security light has always come on in this vehile. I reset it and it doesn't bother me. I noticed the light was on so I tried to reset and no matter what i did it wouldn't reset. It would just stay on solid, no blinking or anything.
I went to the junkyard and picked up another BCM. I did the 1/2 hour relearn for this new BCM and the security light went off. It still wouldn't start. This new bcm is a different number from the old one. I don't know if that makes a difference.

So now the security light is off, it cranks but won't start..it does run somewhat with starting fluid. I checked the fuel pressure and that's fine (as i said It's a new pump). It has spark, nice and strong.

is there any way to test the injector connector to see if the pcm is sending power to the injectors? I'm wondering if the new bcm can clear the security light but fail to send the correct password to the pcm for the injectors to function. Like i said the van was running really nice and strong before she parked it, never had any stalling issues or anything so I don;'t think the injectors would fail all of a sudden.


What do you guys think?
Original Poster [OP]
AstroDude
Fueling (Empty tank)
Fueling (Empty tank)
Years of Membership: AstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full years
Posts: 5
Topics: 1
Joined: November 2012
Alias (AKA):
Van Model Year: 2000
Van Make/Model: Chevrolet Astro

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author
  • Hard Cold Start and Rough Idle. No Codes. Diagnosis?
    by AstroTan » October 17th 2020, 5:26am in Engines
    12 Replies
    751 Views
    Last post by AstroTan View the latest post
    December 31st 2020, 5:53pm
  • No Start on my '91
    by Sidewinder91 » December 4th 2020, 4:43am in Engines
    1 Replies
    71 Views
    Last post by TBLBill View the latest post
    December 4th 2020, 1:23pm
  •  
    5
    71
    Last post by AstroSafari.com View the latest post
    April 12th 2021, 5:21am

Re: Pesky No start problem

Postby Ragenme » November 2nd 2012, 9:15pm

I would reinstall the orginal bcm. Make sure its dry and try again. If I recall corectly. The nubmers should match when your swapping BCM's. Just sounds like something is wet.
ragenme If you can't fix it with a hammer then its probably a electrical problem!
User avatar
Ragenme
U.S. Armed Forces
U.S. Armed Forces
Firing on 3 Cylinders (L1)
Firing on 3 Cylinders (L1)
Years of Membership: Ragenme has been a member for 8 full yearsRagenme has been a member for 8 full yearsRagenme has been a member for 8 full yearsRagenme has been a member for 8 full yearsRagenme has been a member for 8 full yearsRagenme has been a member for 8 full yearsRagenme has been a member for 8 full yearsRagenme has been a member for 8 full years
Posts: 361
Topics: 16
Images: 23
Joined: August 2012
Location: Forest Hill,Md
Gender: Male
Alias (AKA): Ragenme
Van Model Year: 1998
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: SLX 4.3 V6 RWD

Re: Pesky No start problem

Postby AstroDude [OP] » November 2nd 2012, 9:26pm

yeah i did that and it didn't work. When I removd the original bcm i opened it up and didn't see any sign of moisture what so ever didn't look like anything was burned or so. But even after reinstalling it the security light does not go away. It only goes away with the new bcm.
Original Poster [OP]
AstroDude
Fueling (Empty tank)
Fueling (Empty tank)
Years of Membership: AstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full years
Posts: 5
Topics: 1
Joined: November 2012
Alias (AKA):
Van Model Year: 2000
Van Make/Model: Chevrolet Astro

Re: Pesky No start problem

Postby AstroDude [OP] » November 2nd 2012, 9:44pm

I'm almost sure it's the bcm is the problem. With the original bcm installed, the security light does not go away but at least now it starts and shuts off...as if the passlock is cutting it off. I'm going to try and locate one at the junk yard tomm and see how it goes.
Original Poster [OP]
AstroDude
Fueling (Empty tank)
Fueling (Empty tank)
Years of Membership: AstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full years
Posts: 5
Topics: 1
Joined: November 2012
Alias (AKA):
Van Model Year: 2000
Van Make/Model: Chevrolet Astro

Re: Pesky No start problem

Postby AstroDude [OP] » November 3rd 2012, 9:47pm

problem solved. replaced with another bcm. No need to have chevy dealership reprogram replacement bcu just do the relearn process and it'll work
Original Poster [OP]
AstroDude
Fueling (Empty tank)
Fueling (Empty tank)
Years of Membership: AstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full yearsAstroDude has been a member for 8 full years
Posts: 5
Topics: 1
Joined: November 2012
Alias (AKA):
Van Model Year: 2000
Van Make/Model: Chevrolet Astro


 
  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Engines

It is currently April 12th 2021, 5:21am

Engines Forum
Engine Repairs, Modifications, Diagnostics, Tuning, Upgrading, Questions.

<a href="https://ad.doubleclick.net/ddm/trackclk/N8334.275400VERTICALSCOPEINC./B20209277.204028354;dc_trk_aid=407011718;dc_trk_cid=94070067;dc_lat=;dc_rdid=;tag_for_child_directed_treatment="target="_blank"><img src="https://tpc.googlesyndication.com/pagead/imgad?id=CICAgKDrrqWwMRCAARgcKAEyCN4sAjjtai4k" border="0" align="right">
<IMG SRC="https://ad.doubleclick.net/ddm/trackimp/N8334.275400VERTICALSCOPEINC./B20209277.204028354;dc_trk_aid=407011718;dc_trk_cid=94070067;ord=;dc_lat=;dc_rdid=;tag_for_child_directed_treatment=?" BORDER="0" HEIGHT="1" WIDTH="1" ALT="Advertisement">
Moderator: chevy57bert
To create a new topic in Engines, click this button:
Previous topic Next topic
Recent Image Attachments
Attached by:
kvargas1356
in Engines
Views: 33
Comments: 1
Date: Yesterday
Time: 10:20pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: jfunkngroove
jfunkngroovejfunkngroove is online!
in Engines
Views: 218
Comments: 17
Date: Apr 10 '21
Time: 10:38pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: Mmusicman
Mmusicman
in Engines
Views: 73
Comments: 3
Date: Apr 08 '21
Time: 8:52pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: jfunkngroove
jfunkngroovejfunkngroove is online!
in Engines
Views: 218
Comments: 17
Date: Apr 08 '21
Time: 1:55am
» Read last comment
Attached by:
Attached by: Mmusicman
Mmusicman
in Engines
Views: 268
Comments: 7
Date: Mar 22 '21
Time: 2:11pm
» Read last comment
Sponsors

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests