Need help fast!!!

Need help fast!!!

Postby castle_Rock [OP] » August 7th 2009, 10:53pm

I replaced the transmission filter and gasket, put everything back on, added trans oil 1 bottle and 1/2. and the vehicle wont shift into drive nor reverse, if your on a slant, it'll roll in whatever direction its facing on the slant. What caused this, I didn't mess with anything else.
Vehicle Specs:
'94 Safari
162K miles
Ext Rear
Original Poster [OP]
User avatar
castle_Rock
Site Contributor
Site Contributor
Firing on 3 Cylinders (L2)
Firing on 3 Cylinders (L2)
Years of Membership: castle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full years
Posts: 1324
Topics: 35
Joined: July 2009
Location: Indianapolis, IN
Gender: Male
Alias (AKA): Nick
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: 4.3L V6 RWD

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author
  • P301 rough idle need help with proper diagnosis
    by StillSmiling » January 27th 2021, 6:14am in Engines
    6 Replies
    173 Views
    Last post by StillSmiling View the latest post
    February 2nd 2021, 1:21am
  • I Need Subframe Drop Advice
    by Sparkydog » September 21st 2020, 3:12pm in Engines
    2 Replies
    218 Views
    Last post by TBLBill View the latest post
    September 26th 2020, 6:09pm
  •  
    10
    97
    Last post by AstroSafari.com View the latest post
    March 1st 2021, 7:51pm

Re: Need help fast!!!

Postby ghostrider1061 » August 8th 2009, 12:45am

sound like you need to add more fluid. what does it register on the dipstick. when i done mine i added about 6 quarts. check and see if the fluid is on the dipstick. you must do this when the engine is hot and you are on a level surface. :2:
ghostrider1061
Firing on 1 Cylinder (L1)
Firing on 1 Cylinder (L1)
Years of Membership: ghostrider1061 has been a member for 11 full yearsghostrider1061 has been a member for 11 full yearsghostrider1061 has been a member for 11 full yearsghostrider1061 has been a member for 11 full yearsghostrider1061 has been a member for 11 full yearsghostrider1061 has been a member for 11 full yearsghostrider1061 has been a member for 11 full yearsghostrider1061 has been a member for 11 full yearsghostrider1061 has been a member for 11 full yearsghostrider1061 has been a member for 11 full yearsghostrider1061 has been a member for 11 full years
Posts: 158
Topics: 17
Joined: May 2009
Gender: Male
Alias (AKA): d j
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3L v-6 rwd

Re: Need help fast!!!

Postby rev_les » August 8th 2009, 1:05am

You need more than 1 1/2 qts. of fluid for a filter change.Also make sure you got the correct filter, there are 2 pans on these transmissions, a shallow and a deep one,and mixing them up will cause problems.
Figure out the problem before buying parts
NRA Lifetime Member
2'nd amendment supporter
'13 Jeep Patriot
'01 Safari 150K 4.3 "W" 3.42's
'87 Monte Carlo SS
'79 Avco 32' RV
User avatar
rev_les
Site Contributor
Site Contributor
Firing on 2 Cylinders (L3)
Firing on 2 Cylinders (L3)
Years of Membership: rev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full years
Posts: 2235
Topics: 39
Joined: February 2009
Location: Pinehurst TX
Gender: Male
Alias (AKA): Les
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: LS 4.3 RWD

Re: Need help fast!!!

Postby castle_Rock [OP] » August 9th 2009, 10:15pm

Yeah, i found out it was the low trans fluid - i only had 1 quart and 1/2 - so it wasn't enough, so i bought 1 gal, and its running fine now.

Thanks.
Vehicle Specs:
'94 Safari
162K miles
Ext Rear
Original Poster [OP]
User avatar
castle_Rock
Site Contributor
Site Contributor
Firing on 3 Cylinders (L2)
Firing on 3 Cylinders (L2)
Years of Membership: castle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full years
Posts: 1324
Topics: 35
Joined: July 2009
Location: Indianapolis, IN
Gender: Male
Alias (AKA): Nick
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: 4.3L V6 RWD

Re: Need help fast!!!

Postby astro355 » August 10th 2009, 1:19am

Did you get the fluid level? Running too much transmission fluid is just as bad as running too little.
Diagnose 1st, never be a parts changer!

355 small block chevy w/ modified 700R4

Image
User avatar
astro355
V8 Swap Achievement
V8 Swap Achievement
Firing on 4 Cylinders (L6)
Firing on 4 Cylinders (L6)
Years of Membership: astro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full years
Posts: 5484
Topics: 57
Joined: May 2008
Location: Cleveland, OH
Gender: Male
Alias (AKA):
Van Model Year: 1989
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 355 V8 700R4

Trans Issue almost Fixed

Postby castle_Rock [OP] » August 10th 2009, 3:21pm

Van seems to be running fine now, I figured I'd wait a couple days before checking the stick, since its brand new fluid, I wont be able to get a good reading since it leaves a streak on the stick - I then checked today after I drove 15 miles home, and I do not see anything on the stick, I even wiped it off clean and stuck it back in while the engine was running. Nothing.

When driving around 50-55 miles an hour, after about 5 minutes, the van seems to "surge" it acts like its not getting enough gas to the engine, almost like to delivers gas, then cuts it off, delivers, cuts it off. I usually drive with the cruise control on and you can both hear the engine rev up for a split second and the vehicle speeds up then slows back down, this just occurred after changing the filter and gasket, fuel lines are fine except need to be replaced. Any ideas? It also only does this while in regular Drive mode, if you shift into the [D] it does not occur.
Vehicle Specs:
'94 Safari
162K miles
Ext Rear
Original Poster [OP]
User avatar
castle_Rock
Site Contributor
Site Contributor
Firing on 3 Cylinders (L2)
Firing on 3 Cylinders (L2)
Years of Membership: castle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full years
Posts: 1324
Topics: 35
Joined: July 2009
Location: Indianapolis, IN
Gender: Male
Alias (AKA): Nick
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: 4.3L V6 RWD

Re: Need help fast!!!

Postby GaryZ » August 10th 2009, 3:39pm

To check the transmission fluid level;

Warm up engine and transmission with a short drive.
Do not shut off engine when you get home and check fluid level (on a level spot and in Park!)

If the engine is warm and has been sitting a few minutes, start the engine and idle a bit in Park. Shift into drive and idle a bit. Shift into Reverse and idle a bit. Put it back in Park, leave the engine running and check fluid level.
'98 Astro AWD, white with gray interior,
3.42:1 diffs, 235/70 x 15 tires,
195,000 miles on original engine and trans
'99 Kawasaki ZX11D
'85 Yamaha Venture Royale with 1300 engine & Vmax cams
GaryZ
Firing on 2 Cylinders (L1)
Firing on 2 Cylinders (L1)
Years of Membership: GaryZ has been a member for 12 full yearsGaryZ has been a member for 12 full yearsGaryZ has been a member for 12 full yearsGaryZ has been a member for 12 full yearsGaryZ has been a member for 12 full yearsGaryZ has been a member for 12 full yearsGaryZ has been a member for 12 full yearsGaryZ has been a member for 12 full yearsGaryZ has been a member for 12 full yearsGaryZ has been a member for 12 full yearsGaryZ has been a member for 12 full yearsGaryZ has been a member for 12 full years
Posts: 251
Topics: 6
Joined: January 2009
Location: Oklahoma
Gender: Male
Alias (AKA):
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: AWD

Re: Trans Issue almost Fixed

Postby astro355 » August 10th 2009, 9:02pm

castle_Rock wrote:Van seems to be running fine now, I figured I'd wait a couple days before checking the stick, since its brand new fluid, I wont be able to get a good reading since it leaves a streak on the stick - I then checked today after I drove 15 miles home, and I do not see anything on the stick, I even wiped it off clean and stuck it back in while the engine was running. Nothing.

When driving around 50-55 miles an hour, after about 5 minutes, the van seems to "surge" it acts like its not getting enough gas to the engine, almost like to delivers gas, then cuts it off, delivers, cuts it off. I usually drive with the cruise control on and you can both hear the engine rev up for a split second and the vehicle speeds up then slows back down, this just occurred after changing the filter and gasket, fuel lines are fine except need to be replaced. Any ideas? It also only does this while in regular Drive mode, if you shift into the [D] it does not occur.


There is no reason to wait to check any fluid level. Driving a van around with low trans fluid can permanently damage the transmission.

Recheck/add more trans fluid and see if it still does that on the highway. That's probably related to the trans being low on fluid and can even be the TCC lockup. Are you running the A/C while this is happening?
Diagnose 1st, never be a parts changer!

355 small block chevy w/ modified 700R4

Image
User avatar
astro355
V8 Swap Achievement
V8 Swap Achievement
Firing on 4 Cylinders (L6)
Firing on 4 Cylinders (L6)
Years of Membership: astro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full years
Posts: 5484
Topics: 57
Joined: May 2008
Location: Cleveland, OH
Gender: Male
Alias (AKA):
Van Model Year: 1989
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 355 V8 700R4

Re: Need help fast!!!

Postby rev_les » August 11th 2009, 11:15pm

sounds like the transmission pump sucking air, causing pressure loss to the clutches and/or TCC. Transmission fluid doesn't expand or contract over time,(it does with heat), but NEVER run one low, you'll kill it extremely fast. It only takes a few minutes for any residual fluid to travel down the fill tube when you add it,clean the dipstick, and re-check,until it's where it needs to be.
Figure out the problem before buying parts
NRA Lifetime Member
2'nd amendment supporter
'13 Jeep Patriot
'01 Safari 150K 4.3 "W" 3.42's
'87 Monte Carlo SS
'79 Avco 32' RV
User avatar
rev_les
Site Contributor
Site Contributor
Firing on 2 Cylinders (L3)
Firing on 2 Cylinders (L3)
Years of Membership: rev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full yearsrev_les has been a member for 12 full years
Posts: 2235
Topics: 39
Joined: February 2009
Location: Pinehurst TX
Gender: Male
Alias (AKA): Les
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: LS 4.3 RWD

Re: Need help fast!!!

Postby castle_Rock [OP] » August 19th 2009, 3:03pm

Thanks, i added some more trans fluid, the surging stopped completely, i also replaced the cap and rotor, the spark plugs were replaced last year, checking the sparks now since they were replaced 7 years ago as noted. Still have the extremely slow acceleration though.
Vehicle Specs:
'94 Safari
162K miles
Ext Rear
Original Poster [OP]
User avatar
castle_Rock
Site Contributor
Site Contributor
Firing on 3 Cylinders (L2)
Firing on 3 Cylinders (L2)
Years of Membership: castle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full years
Posts: 1324
Topics: 35
Joined: July 2009
Location: Indianapolis, IN
Gender: Male
Alias (AKA): Nick
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: 4.3L V6 RWD

Re: Need help fast!!!

Postby astro355 » August 19th 2009, 7:27pm

Glad you got one thing solved. I'd start another thread about the slow acceleration (if you already haven't). The only reason I say that is it makes it easier to find topics when they are properly labeled.
Diagnose 1st, never be a parts changer!

355 small block chevy w/ modified 700R4

Image
User avatar
astro355
V8 Swap Achievement
V8 Swap Achievement
Firing on 4 Cylinders (L6)
Firing on 4 Cylinders (L6)
Years of Membership: astro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full years
Posts: 5484
Topics: 57
Joined: May 2008
Location: Cleveland, OH
Gender: Male
Alias (AKA):
Van Model Year: 1989
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 355 V8 700R4

Re: Need help fast!!!

Postby castle_Rock [OP] » August 19th 2009, 7:49pm

Ok, I'll do that thanks!

PS - the reason why i labeled this thread "Need help fast", was because this is the only vehicle i have at the moment, and it was unfortunate that i was going to be late for work, well after being told it was the trans fluid - i had to dump the old in, go to auto zone, re-flush, add new, then by the time it was all done, i was 3 hours late, then hustled to get to work. It pays to work on the vehicle on the same day you have to work. LOL.
Vehicle Specs:
'94 Safari
162K miles
Ext Rear
Original Poster [OP]
User avatar
castle_Rock
Site Contributor
Site Contributor
Firing on 3 Cylinders (L2)
Firing on 3 Cylinders (L2)
Years of Membership: castle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full yearscastle_Rock has been a member for 11 full years
Posts: 1324
Topics: 35
Joined: July 2009
Location: Indianapolis, IN
Gender: Male
Alias (AKA): Nick
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: 4.3L V6 RWD

Re: Need help fast!!!

Postby astro355 » August 19th 2009, 10:17pm

I understand. Its just that if you put the name of the problem in the thread in the title, you'll notice that other threads of similar interest pop up at the bottom of the page.
Diagnose 1st, never be a parts changer!

355 small block chevy w/ modified 700R4

Image
User avatar
astro355
V8 Swap Achievement
V8 Swap Achievement
Firing on 4 Cylinders (L6)
Firing on 4 Cylinders (L6)
Years of Membership: astro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full yearsastro355 has been a member for 12 full years
Posts: 5484
Topics: 57
Joined: May 2008
Location: Cleveland, OH
Gender: Male
Alias (AKA):
Van Model Year: 1989
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 355 V8 700R4


 
  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Engines

It is currently March 1st 2021, 7:51pm

Engines Forum
Engine Repairs, Modifications, Diagnostics, Tuning, Upgrading, Questions.

<a href="https://ad.doubleclick.net/ddm/trackclk/N8334.275400VERTICALSCOPEINC./B20209277.204028354;dc_trk_aid=407011718;dc_trk_cid=94070067;dc_lat=;dc_rdid=;tag_for_child_directed_treatment="target="_blank"><img src="https://tpc.googlesyndication.com/pagead/imgad?id=CICAgKDrrqWwMRCAARgcKAEyCN4sAjjtai4k" border="0" align="right">
<IMG SRC="https://ad.doubleclick.net/ddm/trackimp/N8334.275400VERTICALSCOPEINC./B20209277.204028354;dc_trk_aid=407011718;dc_trk_cid=94070067;ord=;dc_lat=;dc_rdid=;tag_for_child_directed_treatment=?" BORDER="0" HEIGHT="1" WIDTH="1" ALT="Advertisement">
Moderator: chevy57bert
To create a new topic in Engines, click this button:
Previous topic Next topic
Recent Image Attachments
Attached by:
Attached by: MHM
MHMMHM is online!
in Engines
Views: 263
Comments: 14
Date: 23 minutes ago
Time: 7:27pm
» Read last comment
Attached by:
Ken2.7
in Engines
Views: 208
Comments: 10
Date: Feb 24 '21
Time: 2:02am
» Read last comment
Attached by:
Attached by: Mmusicman
Mmusicman
in Engines
Views: 208
Comments: 10
Date: Feb 23 '21
Time: 8:38pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: Mmusicman
Mmusicman
in Engines
Views: 208
Comments: 10
Date: Feb 23 '21
Time: 8:41pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: WinnieVan
WinnieVan
in Engines
Views: 208
Comments: 10
Date: Feb 23 '21
Time: 8:07am
» Read last comment
Sponsors

Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot], MHMMHM is online! and 26 guests