No start - Odd Problem

No start - Odd Problem

Postby rugman [OP] » December 13th 2015, 12:06am

My 04 cargo van won't start - originally had this issue - viewtopic.php?f=43&t=85529
Changed the fuel filter and has been fine. It sat for a while and won't start now. Has fuel - has spark. Fuel pressure 50PSI - spark looks strong. Tried starter fluid to see if would try - nothing. Had a buddy bring over his code reader (its a pro one as he works in a shop) nothing out of the ordinary. Even he is stumped?
Original Poster [OP]
rugman
Fueling (3/8 tank)
Fueling (3/8 tank)
Years of Membership: rugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full years
Posts: 49
Topics: 12
Joined: August 2009
Gender: Male
Alias (AKA): rugman
Van Model Year: 2004
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: Cargo Van

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author
  • Hard Cold Start and Rough Idle. No Codes. Diagnosis?
    by AstroTan » October 17th 2020, 5:26am in Engines
    12 Replies
    756 Views
    Last post by AstroTan View the latest post
    December 31st 2020, 5:53pm
  • No Start on my '91
    by Sidewinder91 » December 4th 2020, 4:43am in Engines
    1 Replies
    75 Views
    Last post by TBLBill View the latest post
    December 4th 2020, 1:23pm
  •  
    5
    92
    Last post by AstroSafari.com View the latest post
    April 17th 2021, 3:19am

Re: No start - Odd Problem

Postby chevymaherchevymaher is online! » December 13th 2015, 12:18am

Pull the plugs and look at them. See if they are fouled, have a ceramic coating on them. Misfiring down in the bottom instead of in the gap. Contaminated by coolant. Flooding during start up will foul the snot out of them and a coating builds on the plug.

Clean and regap see if it fires up.

Take the plenum cover off look for gas puddles. Check the injector connections. Even if it has pressure it wont run if the injector isn't getting a good signal.
Image
User avatar
chevymaherchevymaher is online!
Team Leader
Team Leader
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: chevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full years
Posts: 14253
Topics: 91
Images: 94
Joined: November 2010
Gender: Male
Alias (AKA): chevymaher
Van Model Year: 1994
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: SLE RWD Mercruiser

Re: No start - Odd Problem

Postby AstroWill » December 13th 2015, 12:33am

If it won't start with starting fluid, it's most likely an ignition problem. Do you get any arching? Spray the spark plug wires with water while letting the engine run at night/in the dark. How do the plugs look?

Is that 50psi key on engine off?

Trolls take away from productive work, best to ignore & go about your business. See: Dark Tetrad
Report terrorists and anyone inciting violence to FBI @ fbi.gov and 800-CALLFBI (225-5324)
User avatar
AstroWill
Technical Director
Technical Director
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: AstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full years
Posts: 11740
Topics: 109
Images: 473
Joined: February 2009
Alias (AKA): Critical Thinking+Common Sense
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: I love peaches

Re: No start - Odd Problem

Postby rugman [OP] » December 13th 2015, 12:50am

50 PSI is when cranking.
Can't check for arcing wires as it won't run. Ran pretty good up until this. It is due for a tune up but I would imagine it would started running crappy before this happened?
Original Poster [OP]
rugman
Fueling (3/8 tank)
Fueling (3/8 tank)
Years of Membership: rugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full years
Posts: 49
Topics: 12
Joined: August 2009
Gender: Male
Alias (AKA): rugman
Van Model Year: 2004
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: Cargo Van

Re: No start - Odd Problem

Postby rugman [OP] » December 13th 2015, 12:52am

chevymaher wrote:Pull the plugs and look at them. See if they are fouled, have a ceramic coating on them. Misfiring down in the bottom instead of in the gap. Contaminated by coolant. Flooding during start up will foul the snot out of them and a coating builds on the plug.

Clean and regap see if it fires up.

Take the plenum cover off look for gas puddles. Check the injector connections. Even if it has pressure it wont run if the injector isn't getting a good signal.

Planning on checking the plugs next. Even if it had bad inj connections wouldn't the starting fluid at least make it try and start?
Original Poster [OP]
rugman
Fueling (3/8 tank)
Fueling (3/8 tank)
Years of Membership: rugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full years
Posts: 49
Topics: 12
Joined: August 2009
Gender: Male
Alias (AKA): rugman
Van Model Year: 2004
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: Cargo Van

Re: No start - Odd Problem

Postby chevymaherchevymaher is online! » December 13th 2015, 12:57am

Not necessarily if the plugs are fouled.
Image
User avatar
chevymaherchevymaher is online!
Team Leader
Team Leader
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: chevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full years
Posts: 14253
Topics: 91
Images: 94
Joined: November 2010
Gender: Male
Alias (AKA): chevymaher
Van Model Year: 1994
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: SLE RWD Mercruiser

Re: No start - Odd Problem

Postby rugman [OP] » December 13th 2015, 2:33pm

My buddy also mentioned that they have had issues with the chip in the key causing a similar problem. Although - I am pretty sure when I went to get a spare made the guy checked it and said " good - no chip". Wasn't really paying attention though.
Original Poster [OP]
rugman
Fueling (3/8 tank)
Fueling (3/8 tank)
Years of Membership: rugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full years
Posts: 49
Topics: 12
Joined: August 2009
Gender: Male
Alias (AKA): rugman
Van Model Year: 2004
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: Cargo Van

Re: No start - Odd Problem

Postby rugman [OP] » December 14th 2015, 6:43pm

Got a plug out - here is a picture - look sold but OK? not wet at all - I have spark at the plug
Attachments
plug.JPG
Original Poster [OP]
rugman
Fueling (3/8 tank)
Fueling (3/8 tank)
Years of Membership: rugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full years
Posts: 49
Topics: 12
Joined: August 2009
Gender: Male
Alias (AKA): rugman
Van Model Year: 2004
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: Cargo Van

Re: No start - Odd Problem

Postby chevymaherchevymaher is online! » December 14th 2015, 10:14pm

Looks pretty old and nasty to me. What is the gap, bet it has eroded and is bigger than it should be. It has a ceramic layer on it. Bet if you sand the outer electrode it take quite a while to get to shiney metal.

I would toss a new set in gapped and see if it fires up.
Image
User avatar
chevymaherchevymaher is online!
Team Leader
Team Leader
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: chevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full yearschevymaher has been a member for 10 full years
Posts: 14253
Topics: 91
Images: 94
Joined: November 2010
Gender: Male
Alias (AKA): chevymaher
Van Model Year: 1994
Van Make/Model: GMC Safari
Extra Info: SLE RWD Mercruiser

Re: No start - Odd Problem

Postby rugman [OP] » December 15th 2015, 2:23am

Yep - new plugs going in and new wires etc - gotta be the worst job ever! At least the left side is. About 3/4 of the way done - had to quit to grab the kiddies. Should be done by tomorrow!
Original Poster [OP]
rugman
Fueling (3/8 tank)
Fueling (3/8 tank)
Years of Membership: rugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full years
Posts: 49
Topics: 12
Joined: August 2009
Gender: Male
Alias (AKA): rugman
Van Model Year: 2004
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: Cargo Van

Re: No start - Odd Problem

Postby Leeann_93 » December 15th 2015, 2:58am

That plug has been toast for a while.
'05 Astro AWD vin X
'02 Astro LS AWD vin X
'00 Astro LS AWD - WIP
'99 Safari XLE AWD - broke
'93 AWD EXT vin W - real broke
User avatar
Leeann_93
Team Leader
Team Leader
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: Leeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full years
Posts: 13799
Topics: 44
Images: 17
Joined: December 2008
Location: MD
Gender: Female
Alias (AKA):
Van Model Year: 2005
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: LS AWD

Re: No start - Odd Problem

Postby AstroWill » December 15th 2015, 2:58am

rugman wrote:gotta be the worst job ever!


Haven't had to do the engine mounts yet have you?

Trolls take away from productive work, best to ignore & go about your business. See: Dark Tetrad
Report terrorists and anyone inciting violence to FBI @ fbi.gov and 800-CALLFBI (225-5324)
User avatar
AstroWill
Technical Director
Technical Director
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: AstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full years
Posts: 11740
Topics: 109
Images: 473
Joined: February 2009
Alias (AKA): Critical Thinking+Common Sense
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: I love peaches

Re: No start - Odd Problem

Postby rugman [OP] » December 15th 2015, 12:38pm

AstroWill wrote:
rugman wrote:gotta be the worst job ever!


Haven't had to do the engine mounts yet have you?

Don't even want to think about it!
Original Poster [OP]
rugman
Fueling (3/8 tank)
Fueling (3/8 tank)
Years of Membership: rugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full years
Posts: 49
Topics: 12
Joined: August 2009
Gender: Male
Alias (AKA): rugman
Van Model Year: 2004
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: Cargo Van

Re: No start - Odd Problem

Postby AstroWill » December 15th 2015, 5:58pm

rugman wrote:
AstroWill wrote:
rugman wrote:gotta be the worst job ever!


Haven't had to do the engine mounts yet have you?

Don't even want to think about it!


Agreed :)

Trolls take away from productive work, best to ignore & go about your business. See: Dark Tetrad
Report terrorists and anyone inciting violence to FBI @ fbi.gov and 800-CALLFBI (225-5324)
User avatar
AstroWill
Technical Director
Technical Director
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: AstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full years
Posts: 11740
Topics: 109
Images: 473
Joined: February 2009
Alias (AKA): Critical Thinking+Common Sense
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: I love peaches

Re: No start - Odd Problem

Postby rugman [OP] » December 15th 2015, 6:36pm

All is good! Running like a champ again - even found a broken vac hose and now my heat works on all settings! Found this sitting on top of my rotor when I took the cap off. Thanks for all the help!!!!
Attachments
rotor.JPG
Original Poster [OP]
rugman
Fueling (3/8 tank)
Fueling (3/8 tank)
Years of Membership: rugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full yearsrugman has been a member for 11 full years
Posts: 49
Topics: 12
Joined: August 2009
Gender: Male
Alias (AKA): rugman
Van Model Year: 2004
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: Cargo Van

Re: No start - Odd Problem

Postby AstroWill » December 15th 2015, 6:38pm

rugman wrote:All is good! Running like a champ again - even found a broken vac hose and now my heat works on all settings! Found this sitting on top of my rotor when I took the cap off. Thanks for all the help!!!!


AWESOME! Glad you got it fixed.

Trolls take away from productive work, best to ignore & go about your business. See: Dark Tetrad
Report terrorists and anyone inciting violence to FBI @ fbi.gov and 800-CALLFBI (225-5324)
User avatar
AstroWill
Technical Director
Technical Director
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: AstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full yearsAstroWill has been a member for 12 full years
Posts: 11740
Topics: 109
Images: 473
Joined: February 2009
Alias (AKA): Critical Thinking+Common Sense
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: I love peaches

Re: No start - Odd Problem

Postby Leeann_93 » December 16th 2015, 2:35am

Hey, two for one!

Nice ;)
'05 Astro AWD vin X
'02 Astro LS AWD vin X
'00 Astro LS AWD - WIP
'99 Safari XLE AWD - broke
'93 AWD EXT vin W - real broke
User avatar
Leeann_93
Team Leader
Team Leader
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: Leeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full yearsLeeann_93 has been a member for 12 full years
Posts: 13799
Topics: 44
Images: 17
Joined: December 2008
Location: MD
Gender: Female
Alias (AKA):
Van Model Year: 2005
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: LS AWD


 
  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Engines

It is currently April 17th 2021, 3:19am

Engines Forum
Engine Repairs, Modifications, Diagnostics, Tuning, Upgrading, Questions.

<a href="https://ad.doubleclick.net/ddm/trackclk/N8334.275400VERTICALSCOPEINC./B20209277.204028354;dc_trk_aid=407011718;dc_trk_cid=94070067;dc_lat=;dc_rdid=;tag_for_child_directed_treatment="target="_blank"><img src="https://tpc.googlesyndication.com/pagead/imgad?id=CICAgKDrrqWwMRCAARgcKAEyCN4sAjjtai4k" border="0" align="right">
<IMG SRC="https://ad.doubleclick.net/ddm/trackimp/N8334.275400VERTICALSCOPEINC./B20209277.204028354;dc_trk_aid=407011718;dc_trk_cid=94070067;ord=;dc_lat=;dc_rdid=;tag_for_child_directed_treatment=?" BORDER="0" HEIGHT="1" WIDTH="1" ALT="Advertisement">
Moderator: chevy57bert
To create a new topic in Engines, click this button:
Previous topic Next topic
Recent Image Attachments
Attached by:
Attached by: stent
stent
in Engines
Views: 147
Comments: 9
Date: Yesterday
Time: 6:08pm
» Read last comment
Attached by:
kvargas1356
in Engines
Views: 83
Comments: 1
Date: Apr 11 '21
Time: 10:20pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: jfunkngroove
jfunkngroovejfunkngroove is online!
in Engines
Views: 252
Comments: 17
Date: Apr 10 '21
Time: 10:38pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: Mmusicman
Mmusicman
in Engines
Views: 85
Comments: 3
Date: Apr 08 '21
Time: 8:52pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: jfunkngroove
jfunkngroovejfunkngroove is online!
in Engines
Views: 252
Comments: 17
Date: Apr 08 '21
Time: 1:55am
» Read last comment
Sponsors

Who is online

Users browsing this forum: Bin_DubaiBin_Dubai is online! and 26 guests