200k OG 4l60E slipping....opinions please.

200k OG 4l60E slipping....opinions please.

Postby swharris [OP] » November 24th 2009, 3:45pm

206k on original trans. Fluid changed every 30k, flushed every 60k from new. Trans cooler since 30k, one long tow trip about 100k ago. Never any issues until recently. It sort of slips while in high gear(high speed). You can feel a slight surging as it slips and then catches. It stops if you let up a bit. Only does it under light throttle. Upon hard acceleration there is no slipping. Shifts fine(auto or manual) up or down. Fluid is clear, fresh and full.

Is this a sign of an eminent death? Start saving for a rebuild? I'd like to stretch this thing for as long as possible. Would a thicker additive be of any help? Is this a torque converter issue? No access to a lift currently, so not looking forward to pulling it on my back...ugg. Thanks for any input!
Image
Original Poster [OP]
swharris
250k+ Miles
250k+ Miles
Firing on 3 Cylinders (L1)
Firing on 3 Cylinders (L1)
Years of Membership: swharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full years
Posts: 384
Topics: 81
Images: 4
Joined: October 2009
Alias (AKA): S4
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3 Vortec 2wd

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Re: 200k OG 4l60E slipping....opinions please.

Postby rev_les » November 26th 2009, 6:36pm

it's possible that it's the lockup clutch in the converter starting to slip. Under heavy throttle the tcc unlocks,under light throttle it engages. 206K out of the original transmission is pretty decent, I'd start saving just to be safe.
Figure out the problem before buying parts
NRA Lifetime Member
2'nd amendment supporter
'13 Jeep Patriot
'01 Safari 150K 4.3 "W" 3.42's
'87 Monte Carlo SS
'79 Avco 32' RV
User avatar
rev_les
Site Contributor
Site Contributor
Firing on 2 Cylinders (L3)
Firing on 2 Cylinders (L3)
Years of Membership: rev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full years
Posts: 2235
Topics: 39
Joined: February 2009
Location: Pinehurst TX
Gender: Male
Alias (AKA): Les
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: LS 4.3 RWD

I was thinking that same thing.

Postby swharris [OP] » November 27th 2009, 4:31pm

That is exactly what it seems like it is doing. Would an additive help? If I pull for the converter, is it silly not to do the entire rebuild?
Image
Original Poster [OP]
swharris
250k+ Miles
250k+ Miles
Firing on 3 Cylinders (L1)
Firing on 3 Cylinders (L1)
Years of Membership: swharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full years
Posts: 384
Topics: 81
Images: 4
Joined: October 2009
Alias (AKA): S4
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3 Vortec 2wd

Re: 200k OG 4l60E slipping....opinions please.

Postby rev_les » November 27th 2009, 7:15pm

I'm not a transmission expert by any means, but as understand the converter clutch has paper clutches, so if it's already slipping I'm not sure a viscosity improver would help,and might just cause more problems with the trans itself. As for rebuilding it, if at all possible I'd have the trans rebuilt while it was out anyway. If you have it rebuilt, make sure they put in a new sunshell. The r&r really isn't too bad if you have some tall jack stands and a big floor jack on a concrete driveway. ( or better yet, a lift) I pulled mine in about an hour and a half under my carport a couple of months back .If you go that route, make sure to read up on the various threads on here for helpful info unless you've done this a few times!
Figure out the problem before buying parts
NRA Lifetime Member
2'nd amendment supporter
'13 Jeep Patriot
'01 Safari 150K 4.3 "W" 3.42's
'87 Monte Carlo SS
'79 Avco 32' RV
User avatar
rev_les
Site Contributor
Site Contributor
Firing on 2 Cylinders (L3)
Firing on 2 Cylinders (L3)
Years of Membership: rev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full years
Posts: 2235
Topics: 39
Joined: February 2009
Location: Pinehurst TX
Gender: Male
Alias (AKA): Les
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: LS 4.3 RWD

Re: 200k OG 4l60E slipping....opinions please.

Postby swharris [OP] » December 5th 2009, 8:53pm

Thanks for the information! As crazy as it seems, the problem turned out to be a bad cap and rotor! For some reason originally the missing (the surgging I was feeling) would only appear under light load. No missing at idle or in neutral<shrug>. As time wore on, the missing started happening all the time and I could feel it in idle and neutral. Needless to say, I'm very happy it was only the cap and rotor. She's now running better than ever....with the exception of the clunking U-joints. It never ends huh? Thanks again!!
Image
Original Poster [OP]
swharris
250k+ Miles
250k+ Miles
Firing on 3 Cylinders (L1)
Firing on 3 Cylinders (L1)
Years of Membership: swharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full yearsswharris has been a member for 11 full years
Posts: 384
Topics: 81
Images: 4
Joined: October 2009
Alias (AKA): S4
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: 4.3 Vortec 2wd

Re: 200k OG 4l60E slipping....opinions please.

Postby rev_les » December 8th 2009, 6:06am

beats the heck out of a trans repair :clap:
Figure out the problem before buying parts
NRA Lifetime Member
2'nd amendment supporter
'13 Jeep Patriot
'01 Safari 150K 4.3 "W" 3.42's
'87 Monte Carlo SS
'79 Avco 32' RV
User avatar
rev_les
Site Contributor
Site Contributor
Firing on 2 Cylinders (L3)
Firing on 2 Cylinders (L3)
Years of Membership: rev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full yearsrev_les has been a member for 11 full years
Posts: 2235
Topics: 39
Joined: February 2009
Location: Pinehurst TX
Gender: Male
Alias (AKA): Les
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: LS 4.3 RWD


 
  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Automatic

It is currently January 22nd 2021, 3:33am

Automatic Forum
AutomaticThe purpose of an Automatic Transmission is similar to that of a manual transmission, the auto tranny's primary duty is to allow the engine to operate in its narrow range of speeds while providing a wide range of output speeds.
To create a new topic in Automatic, click this button:
Previous topic Next topic
Recent Image Attachments
Attached by:
Youngblood
in Automatic
Views: 99
Comments: 3
Date: Jan 15 '21
Time: 1:24am
» Read last comment
Attached by:
allenstoltzfus
in Automatic
Views: 186
Comments: 11
Date: Jan 14 '21
Time: 7:36pm
» Read last comment
Attached by:
runawayjim
in Automatic
Views: 140
Comments: 5
Date: Jan 07 '21
Time: 2:09pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: SportsBoy
SportsBoy
in Automatic
Views: 2774
Comments: 16
Date: Jan 05 '21
Time: 11:16pm
» Read last comment
Attached by:
Chunkstyle
in Automatic
Views: 778
Comments: 6
Date: Aug 11 '20
Time: 8:25pm
» Read last comment
Sponsors

Who is online

Users browsing this forum: Bikley and 4 guests