HELP! TPS and MAP sensor connection mistake?!

HELP! TPS and MAP sensor connection mistake?!

Postby observer [OP] » November 19th 2020, 8:19am

I bought this 1989 van from someone, and today after checking the wiring/connectors on the van against a service manual, I suspect the previous owner swapped the TPS and MAP sensor connectors by mistake (because they look the same except for colors). If there was really an error, I am a bit surprised the van can and have been driven like that for quite a long time! :screaming:

Could someone please please check for me how yours are connected, and tell me which is the correct connector (shown in attached picture) for TPS?

On the black connector (this was connected to MAP):
A terminal: black wire
B: dark blue
C: grey

On the green connector (this was connected to TPS):
A terminal: black wire with red strip
B: green wire with black strip
C: grey
Attachments
P1070059.JPG
Original Poster [OP]
observer
Fueling (1/8 tank)
Fueling (1/8 tank)
Years of Membership: observer has been a member for 12 full yearsobserver has been a member for 12 full yearsobserver has been a member for 12 full yearsobserver has been a member for 12 full yearsobserver has been a member for 12 full yearsobserver has been a member for 12 full yearsobserver has been a member for 12 full yearsobserver has been a member for 12 full yearsobserver has been a member for 12 full yearsobserver has been a member for 12 full yearsobserver has been a member for 12 full yearsobserver has been a member for 12 full years
Posts: 18
Topics: 13
Joined: April 2008
Alias (AKA):

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author
  • Crankshaft position sensor
    by Devonian » November 12th 2020, 3:12pm in Electrical
    7 Replies
    231 Views
    Last post by Devonian View the latest post
    November 14th 2020, 7:59pm
  • Crankshaft Position Sensor
    by Mberry0614 » January 10th 2021, 3:14am in Electrical
    3 Replies
    89 Views
    Last post by AstroWill View the latest post
    January 11th 2021, 6:15am
  •  
    5
    51
    Last post by AstroSafari.com View the latest post
    January 28th 2021, 4:40pm

Re: HELP! TPS and MAP sensor connection mistake?!

Postby AstroWill » November 20th 2020, 8:54pm

That is crazy, must have been in 'limp home' mode for a while.
observer wrote:On the black connector (this was connected to MAP):
A terminal: black wire
B: dark blue
C: grey

Yep, that belongs on the TPS


observer wrote:On the green connector (this was connected to TPS):
A terminal: black wire with red strip
B: green wire with black strip
C: grey

And that one belongs on the MAP sensor.


103254

Trolls take away from productive work, best to ignore & go about your business.
Report terrorists and anyone inciting violence to FBI @ fbi.gov and 800-CALLFBI (225-5324)
User avatar
AstroWill
Technical Director
Technical Director
Firing on 8 Cylinders (L7)
Firing on 8 Cylinders (L7)
Years of Membership: AstroWill has been a member for 11 full yearsAstroWill has been a member for 11 full yearsAstroWill has been a member for 11 full yearsAstroWill has been a member for 11 full yearsAstroWill has been a member for 11 full yearsAstroWill has been a member for 11 full yearsAstroWill has been a member for 11 full yearsAstroWill has been a member for 11 full yearsAstroWill has been a member for 11 full yearsAstroWill has been a member for 11 full yearsAstroWill has been a member for 11 full years
Posts: 11421
Topics: 108
Images: 464
Joined: February 2009
Alias (AKA): Critical Thinking+Common Sense
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: I love peaches

Re: HELP! TPS and MAP sensor connection mistake?!

Postby dcsleeper » November 20th 2020, 9:00pm

It runs, right? < sez the seller >
Please update your User Control Panel to include your location!!! it's in the upper right!
Profile | Edit signature

ChevyMaher wrote:If you don't want people saying you suck, which is the truth, stop sucking
User avatar
dcsleeper
Firing on 4 Cylinders (L1)
Firing on 4 Cylinders (L1)
Posts: 404
Topics: 19
Images: 77
Joined: April 2020
Location: North Carolina
Gender: Male
Alias (AKA): DC
Van Model Year: 2004
Van Make/Model: Chevrolet Astro
Extra Info: I have 2 1AWD 1RWD


 
  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Electrical

It is currently January 28th 2021, 4:40pm

Electrical Forum
ElectricalDiscussion specific to electric components of vans. Category for alternators or batteries, starters and ignition parts, anything 12v and electrical issue like fuses, circuitry, wire, terminals, switches, connectors, bulbs, relays, and wiring. Voltage and amperage diagnosis.
To create a new topic in Electrical, click this button:
Previous topic Next topic
Recent Image Attachments
Attached by:
Attached by: oneilldm
oneilldm
in Electrical
Views: 139
Comments: 9
Date: Today
Time: 4:39am
» Read last comment
Attached by:
OldSchoolNoe
in Electrical
Views: 158
Comments: 4
Date: Jan 19 '21
Time: 2:15am
» Read last comment
Attached by:
OldSchoolNoe
in Electrical
Views: 158
Comments: 4
Date: Jan 16 '21
Time: 9:23pm
» Read last comment
Attached by:
Attached by: AstroWill
AstroWill
in Electrical
Views: 733
Comments: 9
Date: Jan 15 '21
Time: 5:08am
» Read last comment
Attached by:
Attached by: markmitch
markmitchmarkmitch is online!
in Electrical
Views: 220
Comments: 11
Date: Jan 04 '21
Time: 6:15pm
» Read last comment

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests